Настављамо путовање кроз жупско виногорје. Трећа станица кроз наше виногорје: Винска кућа Спасић
Представљамо вам Винарску кућу Спасић у разговору са Алексом и Николом.
1.) Реците нам како је започела виноградарска бајка породице Спасић?
Наша породица се генерацијама бави вином, знамо по неким старим документима чак из 1850-их да су се још тада пуниле бачве у нашим подрумима. Дакле по томе моја браћа и ја знамо да смо бар осма генерација винара. Винарија и винарство се наравно развијало и мењало па на овакав начин је нас отац Милан званично основао винарију пре тачно 25 година.
2.) По чему је жупско виногорје специфично у односу на остале?
Жупско виногорје је по много томе веома повољно за узгој грожђа.Најбитнија од тих ствари јесте клима.Део Александровца где су највећи засади винограда има доста велики број сунчаних дана, по неким подацим чак други у целој Србији.Такође већ у августу имамо хладне ноћи које су веома битне за очување ароме грожђе, а касније и ароме вина.За сам крај бих издвојио што је појава магле врло ретка ствар у брдовитим крајевима наше Океаније.
3 ) Ви сте најпрепознатљивији по тамјаници, а посебно по Аждаји.Можете ли нам рећи нешто више о њој?
Причао о аждаји почиње још за време деде Ђорђа, Милановог оца који је сва своја вина радио у великим дрвеним бачвама, а међу њима је била и краљица Жупе, тамјаника.
Деда је нажалост преминуо 2016. године.Када је на ред дошла берба 2017. , наш отац Милан се одлучује да направи један омаж свом покојном оцу тако што ће применити философију наше винарије, спој традиционалног и модерног и тиме изнедрити нашу прву премијум етикету под називом Аждаја.
Етикета је пуна симболике као што су крила аждаје представљена у облику листа винове лозе, а сама Аждаја чува барик буре и није љута већ се смеје јер пије Жупско вино.
Такође указујемо на старе Жупске и Православне митове о Жељинској али и Светом Ђорђу који убија аждају.
4. Споменули сте вашу премијум линију. Да ли можемо очекивати још етикета из те серије?4.) Ове године настављамо нашу премијум линију са две нове етикете под називима Рскавац, који је иначе стари назив за Прокупац у Жупи и једно ново вино од сорте грожђа Каберне совињон које ће се звати Жупан. Кроз пар година изаћићемо са пенушавцем од тамајнике, рађен традиционалном методом, и са вином од аутохтоне сорте јагода као и од пино ноара
5. Жупљани су познати по гостропримству. Како гости могу да посете вашу винарију и шта бисте им још препоручили да обиђу док су у Океанији?
Наша препорука за све госте је да се претхдно најаве , макар дан раније како бисмо били сигурни да ћемо моћи да им пружимо најбољи могући ужитак.Поред наше и многих других винарија требају се посетити наша два музеја, средњовековни град Козник, манастир Дренча, рибњаке на Расини…
За све посетиоце који би се дуже задржали у нашој дивној Жупи нудимо смештај у винарији.
Поседујемо седам соба и четири апартмана
Блиц питања:
Када је винарија основана? Званично смо основани 1999., али се винарством бавимо од почетка 19. века
Колико етикета имате у вашој понуди?Шест који су тренутно на тржишту уз две нове које ускоро излазе
Које све сорте грожђа гајите? Прокупац, Каберне Совињон, Тамјаника, Италијански и рајнски ризлинг,Пино ноар и јагоду.
Колико земље под вингорадом имате? 8.5 хектара у личном власништву и још 13-15 хектара у кооперацији
Колико производите литара вина годишње? Око 100.000 литара
Да ли имате смештајне капацитете? Поседујемо, седам соба и четири апартамана.