Настављамо путовање кроз жупско виногорје. Нова станица кроз наше виногорје: Подрум вина Рашковић
Наш саговорник Анта Рашковић:
1.) Ваш брат и Ви сте одлучили 2014. да отворите винарију. Можете ли нам рећи како је изгледао почетак?
2014.год.винарија званично почиње са радом иако је бављење винарством породично наслеђе у нашој кући које траје дуго, уосталом што је и уобичајено за жупске винаре.Сваки почетак је тежак, поготово нама винарима којима је винарство и виноградарство основно и једино занимање.Међутим,ако радите посао који волите са пуно посвећености и пажње,онда и резултати долазе сами по себи.Ми смо званично кренули са винаријом из бербе 2014 .,која је била доста тешка година,тако да ми се чини да смо из наредних берби остварили боља вина са којима смо се из године у годину позиционирали на тржишту вина у Србији.
2.) Једини сте у Жупи који гаје Пино Гриђо или у нашем народу познатији као Сиви Бургундац .Реците нам како и зашто сте се одлучили баш за ту сорту грожђа?
Сиви Бургундац смо морам признати добили грешком расадничара уместо Шардонеа који је био поручен.Обзиром да се ради о висококвалететној винској сорти грожђа одлучили смо да га задржимо у виноградима и радимо га у лимитираној серији до 1500 боца вина годишње и на тај начин стекли један део људи који нас препознају и везују се за нас по овој етикети вина.Ипак,Мегдан и Тамјаника су нам две водеће етикете и на њима градимо винску причу.
3.) Да ли планирате проширење винарије и убацивање одређеног броја смештајног капацитета?
Тренутно смо завршили адаптацију старе куће са гостионицом у којој можемо да примимо до 40 гостију.У последње време све већи број гостију жели да нас посети у винарији а наша идеја је да гостима пружимо могућност дегустацију вина уз закуску или ручак.За сада смештај немамо,а свакако имамо у плану у складу са развојем винарије и ширење производних и смештајних капацитета.
4.) За крај нам реците, како људи могу да вас посете и шта треба да обиђу у Океанији поред винарија?
Подрум вина Рашковић се налази у селу Витково, надомак Александровца и винарија је отворена сваког радног дана и викендом.
Уколико посетиоци желе више времена да проведу код нас,да нас упознају, чују нашу винску причу, обилазак винограда и винарије, затим дегустацију вина уз закуску или ручак,то радимо уз претходни договор и заказивање а нама свакако биће драго да се потрудимо да будемо добри домаћини .
Да би дан био потпун у нашој Океанији,осим винарија свакако треба посетити наш Храм посвећен Сабору светих србских просветитеља и учитеља ,манастир Дренчу, Завичајни музеј и наравно јединствени Музеј винарства и виноградарства у Александровцу.
Очекујемо Вас,
С’поштовањем
Подрум вина Рашковић
Блиц питања:
Када је винарија основана?
Винарија је званично основана 2014. године
Колико етикета имате у вашој понуди?
У понуди имамо четири етикете.
Које све сорте грожђа гајите?
Тамјаника, Бургундац сиви,Жупљанку, Бели Совињон, Мерлот и Каберне Совињон.
Колико земље под вингорадом имате?
Обрађујемо око 3.5 хектара
Колико производите литара вина годишње?
Око 15.000 литара
Да ли имате смештајне капацитете?
За сада немамо смештајне капацитете али могуће у некој будућности, јер има потребе због винског туризма.