ФАНУРОПИТА – КОЛАЧ СВЕТОГ ФАНУРИЈА

Радуј се, Свети Фанурије, велики чудотворче!


ФАНУРОПИТА – КОЛАЧ СВЕТОГ ФАНУРИЈА
Фануропита је колач који се у Грчкој прави сваког 27 августа/ 9 септембра. То је диван, традиционални посни колач. Име је добио по светом Фанурију односно младићу Фануриосу који је у прошлости живео на острву Родос. Овај колач се прави и за потребу када хоћете нешто да нађете (нешто изгубљено или посао, љубав, стан…), молите се светом Фанурију, направите овај колач и свети Фанурије ће вам донети оно што тражите или сте изгубили.
Напомена:
У Грчкој традицији овај колач-пита се обавезно носи у цркву да се освешта. У нашој Српској цркви, ми имамо неке друге обичаје и прављење оваг колача није пракса и није уобичајено али свако од нас може направити овај укусан посни колач у свом дому за своје ближње.
Фануропита
1 шоља сока од поморанџе
1 шоља маслиновог уља( може и мање, по укусу)
1 шоља шећера
1 кашика цимета и каранфилића
2 кашичице прашка за пециво
1 кашичица соде бикарбоне
½ кг брашна
1 шоља фанте
150 гр. сувог грожђа
рендана кора поморанџее
Уље за премазивање тигањ
Сусама за посипање
Бели бадеми (опционо)
Шећера у праху (опционо)
Опис:
У чинији помешајте сок од наранџе, маслиново уље, шећер, цимет, каранфилић, сода бикарбона, прашак за пециво и брашно са фантом све док смеса је глатка.На карају додати суво грожђе и рендану кору поморанџе. Подмазати округли плех са четкицом и поспите преко површине сусамом. Прелијте смесом, поспите сусамом и украсите са бадемима које желите. Пеците на 180 степени око 50 минута. Када је готова и када се охлади Фаноуропита, сеците по предању у 40 малих комада по жељи, поспите шећером у праху.
Кратка прича о Фануропити.
Фануропита је колач који се у Грчкој прави сваког 27 августа.То је диван, традиционални посни колач. Име је добио по светом Фанурију односно младићу Фануриосу који је у прошлости живео на острву Родос. Његова мајка је била зла жена и када је умрла нико се није молио за покој њене душе. Фануриос, честит и добар младић, свима је помогао, своје услуге није наплаћивао већ је молио људе да се умоле Господу да опрости грехе његовој мајци. И младић Фануриос се упокоји веома млад. У његов спомен и за покој душе његове мајке жене са острва Родос су почеле да праве овај колач.
У Грчком језику глагол „фанероно“ значи показујем, па се широм Грчке у случају да се нешто изгуби или загуби прави овај колач. Такође колач се прави и за потрбу када хоћете нешто да нађете (нешто изгубљено или посао, љубав, стан…), молите се светом Фанурију, направите овај колач и свети Фанурије ће вам донети оно што тражите или сте изгубили.
Фануропита се обавезно прави 27 август када се свети Фанурије слави и увек се прави од седам или девет састојака.
У Грчкој традицији овај колач-пита се обавезно носи у цркву да се освешта. У нашој Српској цркви ми имамо неке друге обичаје и прављење оваг колача није пракса и не постоји такав обичај али свако од нас може направити овај укусан посни колач за своје ближње.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *