Завршена манифестација „Почуј глас свог рода“

Спектакуларним концертом Пере Тодоровића завршила се величанствена манифестација „Почуј глас свог рода“ у организацији удружења „Бадњак“

Жупљани и гости из других места имали су прилику три дана за редом да гледају нешто несвакидашње и авангардно по први пут у нашем граду. Све то у православном духу. Једини смо у Србији прославили 700 година од престављења Светог архиепископа Никодима Пећког и Свете Кирила и Методија (Међународни дан словенске писментости), имали смо прилике да видимо концерт маестра Пере Тодоровића и Темишварских споменара, испунили смо заветну жељу нашег предка Тихомира Минића који је учествовао у ослобођењу Темишвара 1918. године. Имали смо прилике да погледамо два филма које нам је донео наш темишварски гост доктор Предраг Пеца Аџић (посебно изузетан утисак на публику је оставио филм „Караван духовности“). Слушали смо музичке жупске таленте и вешеструке освајаче награда на међународним такмичењима Јанка Стевановића (виолина) Миу Малинић (клавир). Уживали смо у интерпретацијама песама жупске деце. Жива легенда Жупе и велики пријатељ „Бадњака“ Миодраг Шароњић Шарга поново нам је изрецитовао неколико својих песама. Ученици обе основне школе („Ацићи и Лолићи“) су својим наступама изазивали прави вулкан емоција код гледалаца. Наравно као и увек КУД „Грозд“ предвођен маестром Драганом Марковићем поново је задивио публику. Ништа мање нису били запажени ни наступи КУД „Расине“. Угостили смо културно уметничка друштва „Фрула“ из Бруса и „Врњачки вез“ из Врњачке Бање и наравно већ поменуте госте из Темишвара. Када се сетимо ко је све учествовао за ова три дана схватимо да су на нашој сцени наступили учесници који збирно имају стотине награда и признања

Из једне идеје изродила се манифестација, а манифестација ће прерасти у традицију. Бадњак наставља даље већ за неколико дана нова активност на корист душе Жупљана!

Захвљајемо се гледаоцима без њих не би било успешно, затим учесницима који су се одазвали и улепшали нашу манифестацију. Медијима који су нам изашли у сусрет: ТВ „Храм“, „ Независним народним новинама расинског округа“, Информативној служби Дома културе, „Brusonline“ и „Куриру“, али и оним медијима који су нас избегли! Захваљујемо се и свим људима који су креирали програм на челу са Оливером Дуњић. Захваљујемо се и радницима Дома културе који су три вечери због нас радили и помагали нам. Али највише се захваљујемо свим оним „малим“ и „невидљивим“ људима који су лавовски изгурали и изгинули ова три дана манифестације, али и дане пре манифестације! Док су други купили ловорике, они су гинули!

Ово је била наша прва вишедневна манифестација, наравно било је и грешака, али из грешака учимо. Зато ће већ следећи догађај бити бољи.

Наредних дана на нашим профилима објављиваћемо исечке из програма за оне који нису могли да присуствују, али иза оне који су бојкотовали, а распитивали се како је било!

Видимо се убрзо на новом догађају у организацији удружења „Бадњак“.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *